Sera gazı emisyonlarının izlenmesine, raporlanmasına ve doğrulanmasına tabi faaliyetler
MADDE 5 – (1) Sera gazı emisyonlarının izlenmesine, raporlanmasına ve doğrulanmasına tâbi faaliyetler ve sera gazı emisyonları EK-1’deki listede yer almaktadır.
(2) (Ek:RG-31/5/2017-30082) EK-1’de listelenen herhangi bir faaliyeti gerçekleştiren işletmecilerin, EK-1’de listelenen diğer faaliyetleri de kapasite gözetilmeksizin Yönetmelik kapsamına dâhil olur.
Sera gazı emisyonlarının izlenmesi
MADDE 6 – (1) Sera gazı emisyonları, EK-3’te belirtilen ilkeler çerçevesinde izlenir.
(2) İşletmeler, sera gazı emisyon izleme planı hazırlayarak, sera gazı emisyonlarını bu plan ve Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde izlemekle yükümlüdür.
(3) İşletme, izleme planını sera gazı emisyonlarının ilk izlenmeye başladığı tarihten en az 6 ay önce onaylanmak üzere Bakanlığa göndermek zorundadır.
(4) Uygun bulunmayan izleme planlarının eksikliklerinin giderilmesi için 60 gün ek süre tanınır. Bu süre içinde Bakanlıkça belirlenen şartların eksiksiz olarak yerine getirilmesi halinde, sera gazı emisyon izleme planı Bakanlıkça onaylanır.
(5) İzleme planının geçerlilik süresi ilgili tebliğler kapsamında Bakanlıkça belirlenir.
Karbon Ayak İzi Nedir?
Karbon ayak izi, karbondioksit ( CO2 ), metan (CH4 ) , nitröz oksit (N2O ) , hidroflorokarbonlar (HFC’ler) gibi atmosfere yayılan sera gazlarının eşdeğer ton cinsinden ifade edilen toplam miktarı olarak tanımlanır. C02 . Diğer şeylerin yanı sıra bir bireyin, bir topluluğun, bir organizasyonun, bir sürecin, bir ürün veya hizmetin veya bir olayın faaliyetleriyle ilişkilidir. Dolayısıyla bireysel karbon ayak izi, ulaşım, ev aktiviteleri, giyim ve yemek gibi kişisel eylemlerimiz tarafından üretilen sera gazının toplam miktarı olarak adlandırılabilir. Bir ürünün karbon ayak izi, hammadde çıkarma ve üretimden, geri dönüşüm veya imha da dahil olmak üzere tüketiciler tarafından nihai kullanımına kadar yaşam döngüsü boyunca sera gazı emisyonlarının toplam miktarını ölçer. Bir şirketin karbon ayak izi, bina yapılarında kullanılan enerji üretimi, endüstriyel faaliyetler, makine ve ekipmanlar da dahil olmak üzere tüm operasyonlarından kaynaklanan sera gazı emisyonlarını belirler. Bir ülkenin karbon ayak izi, toplam enerji ve malzeme kullanımından, tesislerden ve diğer karbon tutulumlarından kaynaklanan sera gazı emisyonlarının yanı sıra ithalat ve ihracat süreçlerinden kaynaklanan dolaylı ve doğrudan emisyonları da dikkate alır.
https://webdosya.csb.gov.tr/db/destek/icerikler/full_taslak-20191127113907.pdf
https://cevreselgostergeler.csb.gov.tr/sektorlere-gore-toplam-seragazi-emisyonlari-i-101864
https://hbrturkiye.com/dergi/iklim-degisikligi-icin-hesap-tutabilmek
https://iklim.gov.tr/db/turkce/dokumanlar/f-gazlara–8230-55-20220921093252.pdf
https://www.friterm.com/Uploads/Document/36a31edf-b95c-4734-9bb5-50343f210fd5.pdf?v-636865502620000000
https://cevre.ibb.istanbul/wp-content/uploads/2022/05/Sera-Gazi-Envanter-Raporu.pdf
https://evcedruzgar.enerji.gov.tr/iklim_deg/document/karbon_piyasasi.pdf
3.İhracatçı Firmalar için Sera Gazı Hesaplaması
https://taxation-customs.ec.europa.eu/carbon-border-adjustment-mechanism_en